به گزارش سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه» نگارنده این اثر، با درک جایگاه و ارزش استدلال برهانی در منظومه دانش و اندیشه، بخش برهان از دانش منطق را با نگرشی تحلیلی مورد بررسی قرار داده است.
وی نوشتار خود را که به «قبسات الیقین» نام نهاده، در دو بخش کلی تنظیم کرده و هر بخش را به پنج فصل آراسته است. عناوین این دو بخش و فصول آن ها شامل:
1. مباحث کلی و مقدماتی: در این بخش، مباحثی همچون: غرض و اهمیت کتاب برهان، واژه شناسی علم و تقسیمات آن، کاسب های تصور و تصدیق، تفکر و اصناف المطالب بررسی شده است.
2. تصدیقهای برهانی: برخی بحث هایی که در این بخش مطرح شده است، عبارت اند از: تعریف برهان و بررسی صورت و مادۀ استدلال برهانی، بررسی مبادی برهان، برهان اِنّ و لِمّ، علّت در بخش تصدیقات منطق و شرایط مقدمات برهان.
برهان، قیاسی است، متشکل از مقدمات یقینی که ره آورد آن نیز گزاره های یقینی است. استدلال برهانی، دشوارترین و با ارزشترین رسالت را بر دوش داشته و در پی آن است که متفکّر را به استناد دلیل، سوی واقع راهنمایی کند.
اهل منطق بر این باور هستنند که از میان بخش ها و گزاره های متعدد علمی در دانش منطق، بخش برهان از جایگاه و ارزش خاصی برخوردار است. شاید با توجه به همین جایگاه بوده که بوعلی سینا، اندیشمند نامی و مُتبحّر اسلامی، تحصیل برهان را بر همگان فرض و واجب دانسته است.
گفتنی است کتاب یاد شده از سوی انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) به چاپ رسیده است.
نظر شما